Αυχενικό Σύνδρομο

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια σειρά διαταραχών που προκαλούνται από τις αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στον μαλακό ιστό που τον περιβάλλει, με τον πόνο ως το κυρίαρχο σύμπτωμα. Ο αυχενικός πόνος μαζί με την οσφυαλγία είναι δύο προβλήματα που τα συναντούμε πολύ συχνά.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος αυτού, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η παρατεταμένη καθιστική ζωή και οι λανθασμένες, σταθερές ή περιορισμένες στάσεις κατά την εργασία. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η πτώση και ο τραυματισμός της περιοχής, τροχαία ατυχήματα, ακόμα και κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα που εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα.

Το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει κατά κύριο λόγο τον ενήλικο πληθυσμό, με την επικράτηση να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών και των εργαζομένων στα γραφεία. Η κατάσταση δημιουργεί ένα σημαντικό κοινωνικοοικονομικό βάρος στους πληγέντες. Ο αυχενικός πόνος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το μέτριο έως τον αφόρητο, οδηγώντας έτσι σε υψηλά επίπεδα απουσίας από την εργασία καθώς και σε μείωση της ποιότητας ζωής.

Το σωστό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με αυχεναλγία να επιστρέψουν στις καθημερινές τους συνήθειες και δραστηριότητες, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, καθώς και να μειώσουν την απουσία από την εργασία.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Ο πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ακτινοβολήσει στον ώμο, κάτω από το ένα ή και τα δύο χέρια και στην πλάτη. Η αίσθηση του πόνου περιλαμβάνει αυξημένη μυϊκή τάση στο πίσω μέρος του λαιμού, ψηλαφητή δυσκαμψία στον αυχένα, μειωμένη κίνηση του αυχένα και φυσικές διαταραχές στην περιοχή της κεφαλής και των άνω άκρων (μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άνω άκρα, αλλαγή αισθητικότητας στα δάχτυλα, μυϊκή αδυναμία, βούισμα αυτιών, θολή όραση, κεφαλαλγία, ζάλη, κόπωση).

Οι διαταραχές της φυσικής κατάστασης επηρεάζουν τόσο τη φυσική όσο και την ψυχολογική λειτουργία και μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες όσον αφορά τον περιορισμό της λειτουργικότητας, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να χαρακτηριστεί οξύ ή χρόνιο ανάλογα με την διάρκεια παραμονής του πόνου. Στην οξεία φάση, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες. Εάν ο πόνος παραμείνει για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο, θεωρείται ότι είναι χρόνιος.

Διαχείριση Φυσικοθεραπείας

Στη συντηρητική θεραπεία ο πρωταρχικός στόχος στην αποκατάσταση της αυχεναλγίας είναι η μείωση του πόνου. Τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

  • Manual Therapy ( Ειδικές Τεχνικές Κινητοποίησης της άρθρωσης του αυχένα)
  • Βελονισμός
  • Θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων
  • Κρυοθεραπεία
  • Διαδερμική Ηλεκτρική Διέγερση Νεύρων (TENS)
  • Θεραπευτικός Υπέρηχος
  • Laser

Η φυσικοθεραπεία έχει ως πρωταρχικό της στόχο να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του πόνου και στην συνέχεια προχωρώντας στο θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης, να αποκτήσει ο ασθενής μία καλή ποιότητα ζωής. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη στον κάθε ασθενή και ανάλογη του προβλήματός του, αλλά γενικά περιλαμβάνει ασκήσεις αποκατάστασης, manual therapy, βελονισμό και εκπαίδευση σωστής στάσης.

Ασκήσεις Αποκατάστασης

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ειδικές διατάσεις στην περιοχή του αυχένα οι οποίες έχουν ως στόχο να επιμηκύνουν τους δύσκαμπτους μύες και να αυξήσουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης του αυχένα. Η δυσκαμψία του αυχένα κατά βάση είναι συνυφασμένη με τον πόνο. Όσο βελτιώνεται η δυσκαμψία βελτιώνεται και ο πόνος.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων με ισομετρικές συσπάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης προοδευτικής έντασης και ειδικές ασκήσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή.

Manual Therapy

Εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές αποσυμπίεσης του αυχένα όπως είναι η έλξη του αυχένα για αποσυμφόρηση και ανακούφιση της περιοχής και τεχνικές κινητοποίησης όπως είναι κάμψη, στροφές, πλάγιες κάμψεις στον αυχένα για την βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Βελονισμός

Εφαρμόζεται βελονισμός σε συγκεκριμένα σημεία για την πάθηση. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται ο πόνος, οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες, που προέρχονται από το αυχενικό σύνδρομο. Ο βελονισμός συμβάλλει στην άμεση χαλάρωση των μυών του αυχένα με αποτέλεσμα να ανακουφιστεί άμεσα ο ασθενής από τα συμπτώματά του. Επιπλέον, ο βελονισμός έχει δράση και στα νεύρα τα οποία ερεθίζει, καθώς ενεργοποιούνται με τέτοιον τρόπο που γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με επαναλαμβανόμενες θεραπείες, μελλοντικά, να αντέχουν περισσότερο ερέθισμα πόνου πριν δώσουν σήμα πόνου στον εγκέφαλο.

Εκπαίδευση σωστής στάσης

Περιλαμβάνει εκπαίδευση της σωστής στάσης του σώματος και κατ’ επέκταση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια καθιστικών και όρθιων δραστηριοτήτων.

Οι ασκήσεις στο σπίτι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ασθενών. Ο ύπνος με στήριξη στην περιοχή του αυχένα μειώνει τη ένταση του πόνου στην περιοχή και δίνεται ως συμβουλή προς τους ασθενείς.