Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια οδυνηρή διαταραχή του χεριού, που προκαλείται από την πίεση στο μέσο νεύρο, καθώς περνάει μέσα από το καρπιαίο τούνελ του καρπού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, και πόνο (ιδιαίτερα τη νύχτα). Οτιδήποτε προκαλεί διόγκωση στον καρπό, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των χεριών, της εγκυμοσύνης και της αρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αρχίζουν, όταν η πίεση μέσα στη σήραγγα γίνει πολύ υψηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέσο νεύρο σας να συμπιέζεται καθώς περνά μέσα από τη μικρή σήραγγα.

Συχνά, το μέσο νεύρο συμπιέζεται αλλού κατά μήκος της διαδρομής του – όχι στη σήραγγα του καρπίου – και αναπαράγει τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα. Η πιο συχνή συμπίεση εμφανίζεται στον αυχένα σας, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος του νευρικού συστήματος. Αυτή η παγίδευση προδιαθέτει το νεύρο να αναπτύξει συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Ο φυσικοθεραπευτής ή ο γιατρός σας γενικά θα διαγνώσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με βάση τα συμπτώματά σας. Χρησιμοποιούν διάφορες εξετάσεις και είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουν λεπτομερώς τις κάτω αρτηρίες και τις άνω αρθρώσεις, καθώς και την κινητικότητα των νευρικών ιστών – τη νευροδυναμική.

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας παραπέμψει σε εξετάσεις αγωγιμότητας νεύρων – ηλεκτρονευρογράφημα . Ο υπέρηχος μπορεί να αποκαλύψει τη διάμεση μεγέθυνση του νεύρου. Η ακτινογραφία μπορεί να εντοπίσει συνυπάρχουσες παθολογίες. Αξονικές και μαγνητικές δεν απαιτούνται.

Θεραπεία του σύνδρομου καρπιαίου σωλήνα

Η ανάπαυση από την επιβαρυντική αιτία είναι σημαντική. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα, και ποιες θέσεις ή δραστηριότητες ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι σημαντική.

Ένας νυχτερινός νάρθηκας του καρπού είναι ευεργετικός για την εξάλειψη της κάμψης του καρπού και συνεπώς των συμπτωμάτων καρπιαίου σωλήνα. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να συστήσει ένα νάρθηκα.

Η φυσικοθεραπεία είναι επωφελής για τους περισσότερους πάσχοντες από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ειδικά σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα επικεντρωθεί σε:
⦁ Κινητοποίηση της άρθρωσης του καρπού, για να ανοίξει ο καρπιαίος σωλήνας.
⦁ Ασκήσεις ολίσθησης των νεύρων και των τενόντων για να εξασφαλιστεί πλήρης ελεύθερη κίνηση των νεύρων.
⦁ Διατάσεις μυών και μαλακών ιστών.
⦁ Πλήρες πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αντοχής άνω άκρων.

Θεραπευτικές μέθοδοι

  1. Ειδικές κινητοποιήσεις στην άρθρωση για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου
  2. Ο βελονισμός επίσης έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει τον πόνο του καρπιαίου σωλήνα καθώς επίσης θέτει υπό έλεγχο την φλεγμονή.
  3. Παγοθεραπεία
  4. Το TENS (διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των μυών) έχει αποδειχθεί, ότι διευκολύνει τον πόνο, που σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.