Προεγχειριτική, μετεγχειριτική αποκατάσταση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές αναγκαία. Η έρευνα δείχνει ότι, η κατάλληλη φυσικοθεραπεία πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνότερα μετά από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση, όπως χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου.

Προεγχειρητικά

Η προεγχειρητική αποκατάσταση βοηθάει στην προετοιμασία των ασθενών για επερχόμενες θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους και τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης και καθιστώντας δυνατή την ταχύτερη αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο.

Η προεγχειρητική αποκατάσταση έχει νόημα για τους ασθενείς, που είναι έχουν ήδη περιορισμένη κινητικότητα λόγω της υποκείμενης πρωτοπαθούς νόσου τους και είναι γενικά σε κακή κατάσταση υγείας ή φυσικής κατάστασης. Χρησιμοποιείται κυρίως πριν από χειρουργικές επεμβάσεις και στοχεύει στη βελτίωση της αρχικής κατάστασης του ασθενούς. Στον ορθοπεδικό τομέα, για παράδειγμα, ο στόχος μπορεί να είναι η κινητικότητα των αρθρώσεων, οπότε ο ασθενής μπορεί να γίνει ενεργός και πάλι, πολύ πιο γρήγορα μετά την επέμβαση.

Η προεγχειρητική αποκατάσταση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους και τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Γενικά, οι ασθενείς που βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, έχουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από μια χειρουργική επέμβαση και στη συνολική θεραπεία. Εάν για παράδειγμα κάποιος ασθενής αναμένεται να χειρουργηθεί και παρουσιάζει κακή κινητικότητα, θα πρέπει να υποβληθεί σε φυσικοθεραπεία πριν την επέμβαση. Εξάλλου, μετά από τη χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια η βελτίωση της κινητικότητας πέρα ​​από την αρχική κατάσταση.

Μετεγχειρητικά

Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης δεν τελειώνει τη στιγμή που αφήνετε το χειρουργείο. Ο χειρουργός σας θα έχει κάνει επιδέξια μια χειρουργική επέμβαση, που είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχή έκβαση. Στη συνέχεια, θα αναλάβετε κανονικά ένα μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης, που συνταγογραφείται και εποπτεύεται από τον φυσιοθεραπευτή σας.

Στο νοσοκομείο θα σας δοθούν απλές ασκήσεις για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές, όπως η λοίμωξη στο στήθος ή οι θρόμβοι του αίματος. Μπορεί και να σας συνταγογραφηθεί κάποια πρώιμη ενίσχυση, ή σειρά ασκήσεων κίνησης.

Μετά από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστείτε ασκήσεις, για να ανακτήσετε πλήρως τη δύναμη, την ευελιξία και τη λειτουργικότητά σας. Η συμβουλή ενός φυσιοθεραπευτή με εμπειρία στην μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική.

Κοινές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μετεγχειρητική φροντίδα είναι στον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό, το ισχίο, το γόνατο, τον αστράγαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Οφέλη από τη συμβολή φυσιοθεραπευτή μετά από επέμβαση

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση, έχοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικής θεραπείας, μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας θεραπεύεται σωστά. Παραδείγματα αυτού του γεγονότος είναι η αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργίας των αρθρώσεων, η επανεκπαίδευση των μυών και η ελαχιστοποίηση του ιστού ουλής.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ο ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης. Έχει αποδειχθεί ότι αν κάποιος αρχίσει φυσικοθεραπεία μετά από μια χειρουργική επέμβαση, τείνει να έχει τόσο βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, όσο και ταχύτερη ανάκτηση συνολικά. Επίσης η φυσιοθεραπεία:

  • Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος μετά από χειρουργική επέμβαση, εμποδίζοντας τους θρόμβους αίματος.
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και τον συντονισμό.
  • Παρέχει εκπαίδευση αυτοεξυπηρέτησης, τεχνικές χειροκίνητης θεραπείας και διδάσκει έλεγχο και διαχείριση πόνου.
  • Βελτιώνει την ευελιξία και μειώνει τον κίνδυνο για μετεγχειρητικές πνευμονικές επιπλοκές.