Μυικές Θλάσεις

Τι είναι η μυική θλάση

Μια μυϊκή θλάση εμφανίζεται όταν οι μυϊκές ίνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που τους τίθενται από την υπερφόρτωση της άσκησης και οδηγούν στο σχίσιμο των ινών. Πρόκειται για τραύμα που προκαλείται από συστολή, στο οποίο οι ίνες μυών λυγίζουν λόγω της εκτεταμένης μηχανικής καταπόνησης.

Αυτό συμβαίνει κυρίως ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής συστολής ή υπερφόρτωσης του μυός. Ως εκ τούτου, οι θλάσεις είναι συχνότερες σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα χωρίς επαφή, με δυναμικό χαρακτήρα όπως σπριντ, άλματα κ.α.

Κατηγοριοποίηση των θλάσεων

Οι θλάσεις κατηγοριοποιούνται σε 3 βαθμούς σοβαρότητας:

  • Βαθμός Ι. Η θλάση (ήπια) επηρεάζει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ινών στον μυ. Δεν υπάρχει μείωση της αντοχής και υπάρχει πλήρες ενεργό και παθητικό εύρος κίνησης. Ο πόνος συχνά εμφανίζεται την επόμενη μέρα.
  • Βαθμός ΙΙ. Η θλάση (μέτρια) έχει αφήσει σχεδόν τις μισές μυϊκές ίνες σχισμένες. Ο οξύς και σημαντικός πόνος συνοδεύεται από οίδημα και μικρή ελάττωση της μυϊκής δύναμης.
  • Βαθμός III. Η θλάση (σοβαρή) αντιπροσωπεύει την πλήρη ρήξη του μυός. Αυτό σημαίνει είτε ότι ο τένοντας έχει χωρίσει από τους μύες ή ότι οι μύες είναι σχισμένοι σε 2 μέρη. Το οίδημα, ο πόνος και η πλήρης απώλεια της λειτουργίας, είναι χαρακτηριστικές σε αυτό τον τύπο της θλάσης.

Θλάσεις και Φυσικοθεραπεία

Η αρχική προσέγγιση της φυσικοθεραπείας της μυϊκής θλάσης, θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό μετά τον τραυματισμό σας θα αναζητήσετε θεραπεία. Η άμεση γραμμή άμυνας αμέσως μετά τη μυϊκή καταπόνηση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή πάγου και πίεσης, ακολουθούμενη από ανάπαυση και ανύψωση για τον επηρεασμένο μυ.

Ο αρχικός στόχος της θεραπείας για οξεία θλάση στην φυσικοθεραπεία, είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου στην περιοχή. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κάποια ήπια φλεγμονή είναι πραγματικά αναγκαία για να θεραπευτεί ο μυς. Όλες οι αντιφλεγμονώδεις προσπάθειες αποσκοπούν στον έλεγχο υπερβολικής φλεγμονής και όχι στην εξάλειψη της.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως ηλεκτρική διέγερση, θεραπευτικό υπέρηχο, παγοθεραπεία για να βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο και να ελέγξετε την ποσότητα της φλεγμονής.

Μόλις ο αρχικός πόνος και η φλεγμονή έχουν υποχωρήσει, ο φυσικοθεραπευτής θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης του τραυματισμένου μυός. Καθώς βελτιώνεται η απόκριση σας, θα προστεθούν πιο επιθετικές ασκήσεις, ωστόσο το τέντωμα του πάσχοντος μυός θα πρέπει να είναι περιορισμένο έτσι ώστε να μην προκαλεί πόνο.

Καθώς ο μυς πλησιάζει το τέλος της επούλωσής του, ταχείες κινήσεις που τείνουν γρήγορα τους ιστούς, θα ενσωματωθούν στην ρουτίνα της άσκησης αποκατάστασης για να προετοιμάσουν τον μυς σας να επιστρέψει στην καθημερινή δραστηριότητα ή στον αθλητισμό. Δυναμικές εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των ιστών για δραστηριότητα, ενώ οι στατικές εκτάσεις επικεντρώνονται περισσότερο στην αύξηση της ευελιξίας.

Η ξεκούραση είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας σας. Εάν αισθάνεστε πόνο ενώ δεν κάνετε τίποτα, αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός είναι πιο σοβαρός και ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας συμβουλεύσει για μια περίοδο πλήρους ανάπαυσης, όπου είτε δεν θα κάνετε καμία άσκηση είτε θα κάνετε κάποιες πολύ ήπιες ασκήσεις.

Εκτός από τη διάταση και την ενδυνάμωση του μυός, η περίδεση του επηρεασμένου μυός με tape (θεραπευτική περίδεση) ή με ένα ελαστικό επίδεσμο μπορεί να γίνει από τον φυσικοθεραπευτή σας για να περιορίσει την αρχική διόγκωση και να παράσχει υποστήριξη στους μύες.

Η επιστροφή στη φυσιολογική σας φυσική δραστηριότητα με κλιμακωτό ρυθμό είναι σημαντική για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων μυϊκών θλάσεων του ίδιου μυός ή χρόνιου τραυματισμού.

Οι συμβουλές του φυσικοθεραπευτή σας σχετικά με το αποδεκτό επίπεδο δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αποκατάστασής σας, θα είναι σημαντικές και θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας γρήγορα και με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.